Dirvožemio rūgštingumo (pH) nustatymas

Dirvožemio rūgštingumą apibūdina jo pH (nuo 1 iki 14 skalė):  pH 1-6 žymi rūgščią, pH 8-14 šarminę terpes, o pH 7 laikomas neutraliu.

Dirvožemio rūgštingumo (pH) nustatymui iš 10-20cm gylio pasemkite 10-20g, (apie 1 valgomąjį šaukštą), dirvožemio ir suberkite į 100 - 200 ml talpos indą. Pripilkite beveik pilną vandens, geriausiai distiliuoto. Indą sandariai uždarykite ir gerai suplakite. Kai mėginys nusistovės, įmerkite vieną indikatorinio popieriaus juostelę į paviršiuje nusistovėjusį tirpalą. Šiek tiek palaikykite, ištraukite ir palyginkite juostelės spalvą su skale, esančia ant pakuotės. Skalėje esanti spalva rodys jūsų dirvos pH.Dirvožemio paėmimo laikas neturi didesnės reikšmės, bet nerekomenduojama to daryti po gausesnio lietaus, ilgalaikės sausros metu, taip pat ką tik patręšus ar pakalkinus žemę.

Augalų poreikis dirvos rūgštingumui (reikalingas dirvos pH):
pH 3,5 - 4,5 - šilauogės, bruknės, spanguolės
pH 4 - 4,5 - rododendrai, mėlynės, viksvuolės, viržiai, azalijos, erikos, hortenzijos, margeniai
pH 4 - 6,5 - kalninės pušys, vakarinės tujos, karpotieji beržai, mahonijos, putinai, sidabrakrūmiai, kanadinės cūgos
pH 4,5 - 5,5 - orchidėjos, mirtos, paparčiai, raktažolės, bromeliniai augalai, kamelijos, fuksijos, antūriai
pH 5,5 - 6,5 - lelijos, kalatėjos, stevijos, pakalnutės, ciklamenai, pelargonijos, galeniai, smidrai, begonijos, fikusai

Optimali dirvožemio reakcija daržovėms

Raudonieji burokėliai pH 5,3-7

Svogūnai, česnakai pH 5,7-7

Salotos, špinatai pH 6,1-7

Kopūstai pH 5,7-6,9

Žiediniai kopūstai pH 5,8-6,6

Agurkai pH 5,5-6,4

Pomidorai pH 5,4-6

Morkos pH 5,6-6,4

Salierai, petražolė pH 5,8-6,4

Pupelės pH 5,5-6,5

Ridikėliai pH 4,5-6,8

Žirniai 5,3-6,4

Bulvės pH 5,5-7